27 June 2015

My Incredible Woman

muka sebijk sampai orng ingt ni kakak..hahahaha

Hari ni aku start cuti lepas habes final paper.So aku decide nak teman mak untuk pegi masak bubur kat kedai.Alhamdulillah hari ni rezeki kteorang sbb mak dpt tempahan smpai kena masak 12 periuk bubur lambuk.

Sebelum sahur aku siap2 and mak pulak masakkn makanan sahur untk keluarga sbelum keluar.Smpai kedai mak set up dapur and barang2 untuk masak.Pukul 4 pagi mak dh mula menumis untuk kesemua 12 periuk tu.Dia angkat periuk,beras dan daging yang trsgtlah berat tu sorang.Aku nak tlng mak tak bagi sbb mak rsau aku luka atau penat.Jadi keje aku hanyalah kacau bubur.Sepanjang buat bubur,mak ajar resipi and bagi tips untuk masak.Well anak dara dia ni kena blaja masak dh..hahaha..Seriusly masak bubur lambuk tak susah and tak penat.Dia akan jadi susah bila masak sorang2 berperiuk2..Kau byngkan nak tumis pon ade cara..lepas tumis kena pastikan bawng tu jadi merah(wktu periuk ke 10 baru aku tau cmne merah die tu-.-;) baru blh masuk daging..and kena bagi daging tu masak btol2 baru masuk halia..Pastu lpas periuk mendidih masukkn beras 15kilo..then kena jaga and kacau supaya bubur tak hangit.Ok nmpak mcm aku dh share resipi skit,nmpak senang kn?mula2 tu aku rase senang.Tapi ble kena tgk semua periuk serentak tu fuhhh kalut aku.Kau byngkan kena angkat beras je berulang kali dh mcm ape.Serius talk aku ckp,first aku tlng mak aku sikit.Aku dh nak pitam..Mak aku pulak,tenang je buat keje.Dia siap blh gelak lagi tgk aku.cit.Bgi dia 12 periuk tu tak byk=.='..ermmm

Habes tu mak aku balik dlm lpas zohor,mak aku tak rhat langsung sbb uruskn rumah n prepare masakn brbuka.Ya Allah kuatnya mak kte=')

Pernah skali mak dpt order byk..macm biase mak pegi kdai awal untk siapkn smua..mak akn masak smua tu sndiri.Mak ske orng rase air tgn die..Even kteorng ade tukang masak lain,mak tetap buat sorang.Kdg2 ble tgk mak penat,mak cuma ngadu die penat smpai cram satu bdn,pitam la .Tapi lpas tu ok dh.Elok je mak smbung keje yg menimbun tu.

Dulu mak tak reti masak langsung,bila dh kahwin and belaja masak dgn ayah,Mak tak henti2 masak untuk kygkan perut orng.Aku teringin sgt nak jadi macam mak,jadi kuat tabah mcm mak.Bangun pkol 3 siap2 pegi kdai,smpai orng gila masuk kdai mak buat jugak keje.Kdng2 orng complain je manjang tapi mak terima je.Kdg2 rase nk pukul je orng yg complain tu.tak tau ke mak aku penat.Ish!tapi teringin jugak tgk orng rase air tgn aku.Mak pnah ckp,orng ckp masakan sedap pn buat mak rase hilang penat masak.Nak rase jugak feeling mcm tu..

Pernah skali ajak mak keluar pegi spa and shopping,tapi mak taknak sbb pk keje.Mak selalu lbhkn keje dri diri dia smpai ape yg mak nak buat tak dpt buat.Aku cuti seminggu ni dpt la kepit dgn mak,mggu dpn dh mula internship mcm mne =(

Untuk Mak:Ila harap ila dpt tunaikn ape yg mak  nak,mak nak rumah banglo 7 bilik kan?Nanti kte beli ok.hehe.Semoga Allah selalu ade dgn mak,beri kekuatan kat mak,permudahkan segala urusan mak.Semoga Allah hadiahkn mak syurga didunia dan diakhirat sana.Mak wanita yg sgt hebat!I love you so much my incredible woman.


Anak Mak,

No comments:

Post a Comment