27 June 2015

My Incredible Woman

muka sebijk sampai orng ingt ni kakak..hahahaha

Hari ni aku start cuti lepas habes final paper.So aku decide nak teman mak untuk pegi masak bubur kat kedai.Alhamdulillah hari ni rezeki kteorang sbb mak dpt tempahan smpai kena masak 12 periuk bubur lambuk.

Sebelum sahur aku siap2 and mak pulak masakkn makanan sahur untk keluarga sbelum keluar.Smpai kedai mak set up dapur and barang2 untuk masak.Pukul 4 pagi mak dh mula menumis untuk kesemua 12 periuk tu.Dia angkat periuk,beras dan daging yang trsgtlah berat tu sorang.Aku nak tlng mak tak bagi sbb mak rsau aku luka atau penat.Jadi keje aku hanyalah kacau bubur.Sepanjang buat bubur,mak ajar resipi and bagi tips untuk masak.Well anak dara dia ni kena blaja masak dh..hahaha..Seriusly masak bubur lambuk tak susah and tak penat.Dia akan jadi susah bila masak sorang2 berperiuk2..Kau byngkan nak tumis pon ade cara..lepas tumis kena pastikan bawng tu jadi merah(wktu periuk ke 10 baru aku tau cmne merah die tu-.-;) baru blh masuk daging..and kena bagi daging tu masak btol2 baru masuk halia..Pastu lpas periuk mendidih masukkn beras 15kilo..then kena jaga and kacau supaya bubur tak hangit.Ok nmpak mcm aku dh share resipi skit,nmpak senang kn?mula2 tu aku rase senang.Tapi ble kena tgk semua periuk serentak tu fuhhh kalut aku.Kau byngkan kena angkat beras je berulang kali dh mcm ape.Serius talk aku ckp,first aku tlng mak aku sikit.Aku dh nak pitam..Mak aku pulak,tenang je buat keje.Dia siap blh gelak lagi tgk aku.cit.Bgi dia 12 periuk tu tak byk=.='..ermmm

Habes tu mak aku balik dlm lpas zohor,mak aku tak rhat langsung sbb uruskn rumah n prepare masakn brbuka.Ya Allah kuatnya mak kte=')

Pernah skali mak dpt order byk..macm biase mak pegi kdai awal untk siapkn smua..mak akn masak smua tu sndiri.Mak ske orng rase air tgn die..Even kteorng ade tukang masak lain,mak tetap buat sorang.Kdg2 ble tgk mak penat,mak cuma ngadu die penat smpai cram satu bdn,pitam la .Tapi lpas tu ok dh.Elok je mak smbung keje yg menimbun tu.

Dulu mak tak reti masak langsung,bila dh kahwin and belaja masak dgn ayah,Mak tak henti2 masak untuk kygkan perut orng.Aku teringin sgt nak jadi macam mak,jadi kuat tabah mcm mak.Bangun pkol 3 siap2 pegi kdai,smpai orng gila masuk kdai mak buat jugak keje.Kdng2 orng complain je manjang tapi mak terima je.Kdg2 rase nk pukul je orng yg complain tu.tak tau ke mak aku penat.Ish!tapi teringin jugak tgk orng rase air tgn aku.Mak pnah ckp,orng ckp masakan sedap pn buat mak rase hilang penat masak.Nak rase jugak feeling mcm tu..

Pernah skali ajak mak keluar pegi spa and shopping,tapi mak taknak sbb pk keje.Mak selalu lbhkn keje dri diri dia smpai ape yg mak nak buat tak dpt buat.Aku cuti seminggu ni dpt la kepit dgn mak,mggu dpn dh mula internship mcm mne =(

Untuk Mak:Ila harap ila dpt tunaikn ape yg mak  nak,mak nak rumah banglo 7 bilik kan?Nanti kte beli ok.hehe.Semoga Allah selalu ade dgn mak,beri kekuatan kat mak,permudahkan segala urusan mak.Semoga Allah hadiahkn mak syurga didunia dan diakhirat sana.Mak wanita yg sgt hebat!I love you so much my incredible woman.


Anak Mak,

02 February 2014

MY PRECIOUS

Assalamualaikum,

My holiday will end soon,mostly I spend my holiday at my family restaurant because some of our worker went for a holiday.So I also spend my day with my father.It really awesome because I always can "manja2" with him =D ,well he also told me that maybe I will be the last daughter to get marry among his daughter because it will be hard to let me go.

Actually,its not because I am anak manja,my father is fair man,all his children are his anak manja.Well I will reach 20 soon,but for my father,im still his little girl.A little kid that need to take a really good care.hahaha maybe this happen due to my short body that makes me look younger,hewhew =D

There's a day when I want to try wall climbing,so I ask my dad for his permission.He asked me a lot."Selamat ke?,Adik nak panjat tinngi mana?Adik tak takut tinggi?Takde game lain ke?" and many more.and at the end,he does not allowed me to climb!


And one day I want to hangout with my friends,before I asked for the permission ,my sister did that as she want to go out too,well my father just ask her back where she want pocket money or not.But when its my turn,as usual my father give me bunch of question.

Then I ask him,why he asked me a lot but not to my sister,and his answer is "Adik kecik lagi"..hahahaha ok answer accepted.

Well my father is a man that full with Iman,patience,kind and love.I respect him,I adore him and I wanna be like him.
May Allah always be with u,take a good care of you as you did to us.
I LOVE U AYAH and I REALLY GLAD TO CALL U MY DAD,MY HERO AND MY PRECIOUS=*


One Man with Thousand Love



Lots of Love,
Your Little Girl

14 January 2014

Malam Cinta Rasul

Assalamualaikum =)

12 Rabiulawal,Tarikh penting dalam kalendar Islam..tarikh dimana kita menyambut hari jadi kekasih Allah SWT,iaitu Muhammad Bin Abdullah,Rasulullah SAW..Semalam Masjid Jamek Kg Baru adakan Malam Cinta Rasul..majlis di mana penduduk Kg BAru datang dan berselawat sama2 dari lepas zohor sampai ke malam..mula2 aku datang sekejap lepas asar..orang belum ramai..teruja sgt teruja..


after asar
 Lepas tu aku sambung jaga kedai,waktu nak solat maghrib..orang kat masjid penuh sgt2..tempat perempuan dan laki semua penuh..sampaikan khemah kat luar pon penuh..aku pon macam wahhhhhhhh..teruja lagi..lepas berjemaah aku terus ke kedai balik sebab kat kedai ramai pelanggan..dari kedai,suara suara orang berselawat kuat sangat..syahdu =')

lepas isyak orang dah lenggang sikit kat kedai..jadi aku pegi tengok kejap..and again,im paralyze..
after isyak


crowded sgt!!!wahhh teruja,terharu,bangga,tersentuh semua adalah..walaupun dapat join dari jauh..tapi aku happy sgt..and yes im really proud to be a MUSLIM..im proud born as ISLAM..syukur atas nikmat mu Ya Allah..Alhamdulillah =)

ok smpai sini dulu..badan pon dah letih..Assalamualaikum

Salam Maulidur Rasul semua =)

Lots of Love,



18 June 2013

Jemaah =)

Assalamualaikum =)



Dah sebulan lebih aku tolong ayah aku jage kedai..blh kate hari2 aku akn solat dgn Masjid Jamek..yelah nak blk rumh jauh kot..aku terbiasa solat sendiri..kadang kalau smpat aku brjemaah..satu hari tu..lpas aku solat asar dgn kakak..penjual minyak wngi dpn msjid tego..dia tanya..knp aku tak brjemaah asar tadi.aku jujur jela kdai ramai orng jadi aku bz..dia pesan kat aku dengan kakak aku yg tggalkn duniawi sekejap untk Allah..taklama kate die..pahala byk lagi tu..masa tu aku sentap sgt2..tapi kata2 die btol..Alhamdullilah mgkin Allah kirim dia untk bagi aku ptunjuk dan jalan yg lbh baik =)

Moment nak pegi solat jemaah sgt lain..masa tu ramai orng brpusu2 pegi msjid..brkumpul..tegur2..masa dh aminkn doa..kite brsalaman..seronok sgt..lama2 kte jadi rapat dgn ahli jemaah lain..Alhamdulillah..buat mse ni aku tak jemaah untk solat lima wktu..apepun aku akn cuba untk jadi lbh baik..InsyaAllah ..kalau korang nk tau jemaah wktu subuh dan isya sgt besar ganjaran die..ape ye?nanti aku cerita lagi k =)

p/s:post kali ni bukan lh aku nk show off yg aku ni alim ke ape..cuma nk cerita pngalaman brjemaah kat korang..

Lots of Love,

25 May 2013

Auntie Ros

Assalamualaikum =)

ok sape auntie Ros ?Ok sejak tlng ayah..aku slalu solat kat msjid ..sbb dkatkn..lama2 kat situ aku rapat la jugak dgn orng2 kat msjid tu..mcm tu jugak dgn auntie Ros..walaupun die pngkat nenek tpi aku pnggil je auntie..makck2 kat masjid tu lagi maju dri aku..borak2 dgn geng pon speaking tau!ckp dgn aku gne i and u bagai..aku pulak?sye awk jelahh..ahahaha..aku bukan tk ske gne i and u..cuma rase geli,..knp?ntah =P

Auntie Ros ni slalu bgi aku nashat..dri isu prmpuan,aurat,kerja,blaja hggalh akhirat..aku mmg respect sgt die..die slalu ajak aku join event2 kat msjid..tapi aku msh tak brkesmpatan =(..insyaAllah aku akn join ..nk sgt..ade bezanji..ceramah..solat hajat..bacaan yassin..usrah..mcm2 lagilh..seriusly wktu auntie Ros cte pasal2 event2 kat msjid..excited dgr =D

Apepun aku brsyukur sgt dpt knal dgn auntie Ros..aku harap hbungan aku dgn die sntiasa baik..insyaAllah =)

Lots of Love,

08 December 2012

My Lovely Roomates *XOXO*



Assalamualaikum and hey!

Roomates is the PERFECT BESTFRIENDS!
 kawan2 kenalkan ni roomates aku..yg comel lagi cantik plus sweet =D..meh aku kenalkan meh..

Paling kiri,bertudung hitam
Nama die Julihazira kiteorng pnggil juli..geng kl dgn aku..paling tinggi dlm bilik and perangai plng gila2..die jugak paling brsemangat bile buat sesuatu..snggup tak tido dua hari wktu pspm hari tu..kteorang satu kuliah..so pegi mane2 mmg berkepit jelahdgn die..budak2 kelas die mesti pelik kalau tgk aku jalan n die tkde kat sbelah..mesti depa tny."kakak mane?" ahahaha ..well die ade mix indian ..lawakan die..ok ramai ckp muka die mcm mikha tamboyang yg brlakon dlm crita nada cinta..(die bce ni msti mara..sorry juli =D)kdng2 kteorng label die sbgai barbie sbb budak aras tgur die ikat rmbut mcm barbie..die ni dah lah minat crite barbie..for me she is a very awesome girl that i know =)

baju biru,berkaca mata
Nurul nabilah nama die..paling sopan n paling ayu dalam bilik!paling kuat mkn..ahahaha keje mengunyah je..die duduk kat pd..die satu2nya modul 1 dlm bilik aku..die tak pnah mara..susah nk mara kot..sgt penyabar bile layan kerenah kteorng.plng tak ske menyusahkn orng..kdng2 die boleh jadi kerek tau tak..hahaha..bagi aku nabilah ni unpredictable sbb die ni ske buat sesuatu tibe2...pnah stu mlm tu..smua orng tgh study..kalau tk silap nk dkat pkol 12...die bgun n pegi toilet basuh bju..katenye bosan..trkjut la kteorng.aigoo mcm2..die ni syg sgt kat haiwan ..pencinta haiwan la katekn..ktorng yg lain tbalik pulak..bile ade tikus ke dlm bilik..msti nabilah jadi penyelamat..pnah skali die tak smpai hati buang tikus g trkena perngkap kiteorng sbb ksian..kiteorng kat bilik2 dh jerit2 dh tak kesian pulak=.='hadoyyy

paling kanan ,tudung putih
Nama die Siti Maryam..dok katil sebelah aku!aku dgn die ske buat bnda sme2..memandangkn dua2 ank ke4 n manja..hahaha ape kena mngena..die ni lah yg jage aku..bile sakit ..die akn jadi jururawat yg 24/7 pesan mkn ubat..selagi tak mkn die tak diam..die dgn family die baik sgt..caring gle..ske ajak dtg rumah..offer hantar blk..mcm2 lah..baik sgt..maryam ni cute kn smpai buda kelas aku tak blh tgk die ..msti excited then ckp "commeeeellll nye!" ahahaha ..kteorngkn bile lapa ,lapa same2,mkn same2,tido same2..mcm2 lah same2 ..sweet kan..ehee..die ni orng yg sgt tetap pendiriannya..die tak ske jadi orng lain..tak kisah orng ckp ape..she just love to be herself..tabik ah!

well bagi aku,aku brsyukur sgt dpt knal dgn diorang..aku tau Allah dh tetapkn pertemuan kteorang dan aku takkan lupakn dieorng!harap sgt dpt jdi roomates bila dh degree..Amin Ya Allah..

Lots of Love,

17 May 2012

Lucky to know them

Assalamualaikum and Hello =)

Dalam meningkat remaja..aku rapat dengan kawan2 ayah aku..ayah aku seorang peniaga..ramai kawan dia suka lepak situ..majoriti kawan ayah dalam kalangan pakcik2 masjid..aku boleh dikatakan manja la jugak dengan mereka ni..semua pasal pelajaran aku mereka ambil berat..ape2 masalah aku share dengan mereka..pernah sekali ada buat makan2 semperna raya korban..semua laki..kawan ayah jemput datang sekali tapi sayang tak manis mak cakap jadi aku tak pergi =)

Sebulan yang lepas waktu hari jadi aku..bila aku balik kerja je..satu kedai bergema!kawan2 ayah nyanyikan lagu happy bday untuk aku..terharu sangat =) tapi lirik lagu tu bukan fadilah tapi farah..hahahahaha kenapa farah ye?majoriti kawan ayah aku dah biasa panggil aku farah..depa cakap aku terlalu manja..macam farah af2..kadang2 depa panggil aku brep2..trademark farah tu..hahahaha macam2...

Selama aku bekerja aku dah janji kat mereka yang aku akan belanja air yang aku buat sendiri..semalam aku bawak..terharu sebab depa sanggup tunggu sanggup tunggu aku balik (hampir pukul 12 tgh malam) semata mata nak rase air..Alhamdulillah depa suka =D siap berpantun lagi "terima kasih daun keladi,farah esok kami nak lagi"..hahahahaha sengih jela aku jawabnye..

Waktu duduk lepak dengan depa tak pasal2 kena tadah teliga dngar diorang bebel..bukan ape aku kan nak pergi negeri 9 dah tapi tak berhenti2 lagi..ada suruh rehat la ape la..aku angguk je..takpelah kat negeri 9 dah takde orang nak bebel dah ='(..seriusly im gonna miss them a lot

oklah sampai sini dulu lah ye..penat seh..apepun aku bersyukur sangat dapat kenal mereka..i love them very much..
p/s: semalam aku dapat hadiah dari seseorang ! terkejut giler..

until then..bye!
Lots of Love,
 

23 January 2012

thank you Allah

 Assalamualaikum and hello everyone..
In this post..i would like to share a true story with everyone ..Last night I have a strange dream..It was a fine everning..i am standing at coridor with my beloved father..we are listening to religious talks because our house are very near with mosque..but suddenly i heard a strange sound from the sky..i look up..i saw the cloud turn black..i say to my father maybe it will be raining soon..but it just not rain..the thunder strike strongly..then i saw people fleeing in terror as the earthquake happen..i also heard someone says "KIAMAT!!!KIAMAT!!!!"..then my heart beat fast..i look at my father..im so affraid..i told him im was not praying yet..he just smile at me..i started to cry..i reciting the syahadah all over again..i saw my father walk in the crowded people and disappear..i call him but he just walk away..then i wake up from sleep..i cannot sleep at that time thinking for what i have dream..i will never forget that dream..i share that dream with my friend..she said that maybe Allah want to give a lesson to me..never leave the prayer..last but not least..i really thank to Allah for that dream..I hope i can be a better muslimah..Insyaallah =)